Rokfort sajtmártás



A rokfort híres francia márványsajt Dél-Franciaországból. Juhtejből készül és 45%-os zsírtartalommal rendelkezik. Az egyik legrégebbi és legjobb francia sajtfajtának tartják mai napig.

Határozott, erős, sós íz és zöldes gombatelepek jellemzi a kéksajtokat. Ezeket már több mint ezer éve készítik. Állítólag véletlenül készült el az első rokfort sajt, a barlang nedves, párás levegőjében felejtett tejből.

A rokfort sajt meséje

A sajtok királynőjének is nevezett rokfort sajt több száz éves múltra tekint vissza, Franciaország egyik legrégebbi sajtjaként ismerjük. A Roquefort falu közelében egy pásztorfiúnak iszonyatos hőséggel volt dolga. Úgy gondolta, az elemózsiául szolgáló sajtja ne izzadjon be, betette a tarisznyáját egy hűvös barlangba. A pásztor elszunnyadt kissé, majd a nyája is szétfutott. Bánatában a pásztor világgá bujdosott, de a honvágy mégis hazavitte. Ahogy visszatért a hazájába, eszébe jutott, hogy a barlangban maradt a tarisznyája. Ott viszont nagy meglepetés várta. A hószínű sajtját kékespenész lepte el.  De honnan tudhatta volna, hogy a kék belső erezetet a penicillint termelő Penicillium notatummal rokon Penicillium roqueforti nemespenész-fajta adja. A pásztor éhes lett, majd belekóstolt.  Ezután jött a meglepetés, hogy a sajt a penésztől még jobb lett.

Erre még VI.Károly is figyelmes lett, de annyira, hogy prlamenti védelmet biztosított 1411-ben. A mai napig védik a rokfortot, nevét nem lehet használni külföldön. Hazánkban csak márványsajtnak nevezzük.

A rokfortmártás

Hozzávalói:

  • 12 dkg natúr krémsajt
  • 25 dkg márványsajt
  • 25 dkg gorgonzola vagy roquefort sajt
  • 5 dkg vaj
  • 1 hagyma
  • 1,5 dl tejszín
  • őrölt bors

Elkészítése:

  • Üvegesre pároljuk megforrósított vajon a hagymát, majd hozzáadjuk a darabokra morzsolt sajtot és a tejszínt.
  • Kis lángon, kevergetve összeolvasztjuk, majd őrölt borssal fűszerezzük.

De, mint ahány ház, annyi szokás különböző receptek vannak a rokfort sajtmártásra:

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg rokfort sajt
  • 2 ek. liszt
  • 0,5 l húslé
  • 1 dl tejszín
  • ízlés szerint bazsalikom

Elkészítés:

  • A sajtmártáshoz felolvasztjuk a vajat, és belepréseljük a fokhagymát.
  • Lepirítjuk, majd beletördeljük a sajtot és felforraljuk.
  • Megszórjuk liszttel, és habverővel felverjük, közben húslével felöntjük és tejszínnel dúsítjuk.
  • A végén ízlés szerint tehetünk bele bazsalikomot.

Spárgamimózához is tökéletes a sajtmártás.

Hozzávalók a spárgamimózás sajtmártáshoz:

  • 20 g vaj
  • 20 g finomliszt
  • 4 dl tej
  • 40 g reszelt edami sajt
  • 40 g reszelt parmezán sajt
  • szerecsendió
  • 2 kemény tojás

Elkészítése:

  • Vajban rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, majd simára keverjük a tejjel, és besűrítjük.
  • Lehúzzuk a tűzről és a sajtokat beleolvasztjuk. Ízesítjük sóval, borssal, és szerecsendióval.
  • A tojásokat meghámozzuk, a sárgáját félretesszük és belereszeljük a mártásba.

Rokfort sajtmártás elkészítése főzés nélkül

Hozzávalók:

  • 150 g kéksajt
  • 450 g tejföl
  • 150 g kefir
  • fél evőkanál mustár
  • 20 g aprított vöröshagyma, vagy 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors

Elkészítés:

  • A lereszelt kéksajthoz hozzákeverjük a hozzávalókat és 1-2 órára berakjuk a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.
  • Tálaláskor hasábokra vágott zöldségekkel tálaljuk.