A rokfort híres francia márványsajt Dél-Franciaországból. Juhtejből készül és 45%-os zsírtartalommal rendelkezik. Az egyik legrégebbi és legjobb francia sajtfajtának tartják mai napig.
Határozott, erős, sós íz és zöldes gombatelepek jellemzi a kéksajtokat. Ezeket már több mint ezer éve készítik. Állítólag véletlenül készült el az első rokfort sajt, a barlang nedves, párás levegőjében felejtett tejből.
A rokfort sajt meséje
A sajtok királynőjének is nevezett rokfort sajt több száz éves múltra tekint vissza, Franciaország egyik legrégebbi sajtjaként ismerjük. A Roquefort falu közelében egy pásztorfiúnak iszonyatos hőséggel volt dolga. Úgy gondolta, az elemózsiául szolgáló sajtja ne izzadjon be, betette a tarisznyáját egy hűvös barlangba. A pásztor elszunnyadt kissé, majd a nyája is szétfutott. Bánatában a pásztor világgá bujdosott, de a honvágy mégis hazavitte. Ahogy visszatért a hazájába, eszébe jutott, hogy a barlangban maradt a tarisznyája. Ott viszont nagy meglepetés várta. A hószínű sajtját kékespenész lepte el. De honnan tudhatta volna, hogy a kék belső erezetet a penicillint termelő Penicillium notatummal rokon Penicillium roqueforti nemespenész-fajta adja. A pásztor éhes lett, majd belekóstolt. Ezután jött a meglepetés, hogy a sajt a penésztől még jobb lett.
Erre még VI.Károly is figyelmes lett, de annyira, hogy prlamenti védelmet biztosított 1411-ben. A mai napig védik a rokfortot, nevét nem lehet használni külföldön. Hazánkban csak márványsajtnak nevezzük.
A rokfortmártás
Hozzávalói:
- 12 dkg natúr krémsajt
- 25 dkg márványsajt
- 25 dkg gorgonzola vagy roquefort sajt
- 5 dkg vaj
- 1 hagyma
- 1,5 dl tejszín
- őrölt bors
Elkészítése:
- Üvegesre pároljuk megforrósított vajon a hagymát, majd hozzáadjuk a darabokra morzsolt sajtot és a tejszínt.
- Kis lángon, kevergetve összeolvasztjuk, majd őrölt borssal fűszerezzük.
De, mint ahány ház, annyi szokás különböző receptek vannak a rokfort sajtmártásra:
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg rokfort sajt
- 2 ek. liszt
- 0,5 l húslé
- 1 dl tejszín
- ízlés szerint bazsalikom
Elkészítés:
- A sajtmártáshoz felolvasztjuk a vajat, és belepréseljük a fokhagymát.
- Lepirítjuk, majd beletördeljük a sajtot és felforraljuk.
- Megszórjuk liszttel, és habverővel felverjük, közben húslével felöntjük és tejszínnel dúsítjuk.
- A végén ízlés szerint tehetünk bele bazsalikomot.
Spárgamimózához is tökéletes a sajtmártás.
Hozzávalók a spárgamimózás sajtmártáshoz:
- 20 g vaj
- 20 g finomliszt
- 4 dl tej
- 40 g reszelt edami sajt
- 40 g reszelt parmezán sajt
- szerecsendió
- 2 kemény tojás
Elkészítése:
- Vajban rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, majd simára keverjük a tejjel, és besűrítjük.
- Lehúzzuk a tűzről és a sajtokat beleolvasztjuk. Ízesítjük sóval, borssal, és szerecsendióval.
- A tojásokat meghámozzuk, a sárgáját félretesszük és belereszeljük a mártásba.
Rokfort sajtmártás elkészítése főzés nélkül
Hozzávalók:
- 150 g kéksajt
- 450 g tejföl
- 150 g kefir
- fél evőkanál mustár
- 20 g aprított vöröshagyma, vagy 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
Elkészítés:
- A lereszelt kéksajthoz hozzákeverjük a hozzávalókat és 1-2 órára berakjuk a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.
- Tálaláskor hasábokra vágott zöldségekkel tálaljuk.