Joghurtos mártásokUgyebár az étkezés egy mindennapi teendő, mely nem csak azért fontos, hogy ne legyünk éhesek, de nem árt egy kicsit odafigyelnünk arra sem, hogy az étel, amit napi szinten fogyasztunk, valamennyire egészséges, na meg persze változatos is legyen. Azt hiszem, hogy nem mondok azzal újdonságot, hogy egy háziasszony legnagyobb dilemmája az, hogy „Mit főzzek ma?“. Mert hát hiába finom az étel, vagy hiába van a családnak kedvence, ha ugyanaz a menüsor lenne tálalva újra és újra, akkor egy idő után a finom is unalmas lenne és a kedvenc is a „nem kérem“ listára kerülne. Ezért fontos, hogy az ételeink ne csak finomak, de változatosak is legyenek.

Remek megoldás lehet erre, ha a napi fő fogásokhoz mártást is tálalunk. A mártások fantasztikusan feldobják az ételeket és ráadásul nagyon finomak is. Mindig aszerint készítjük, hogy éppen milyen étel mellé szánjuk. Egy ételhez akár kettő, vagy több féle mártást is készíthetünk, így biztosan mindenki megtalálja a saját ízvilágának megfelelőt és ezzel egy étel több variációt is kap, ugyanis minden mártás egy új ízt ad ugyan annak a húsnak, vagy zöldségnek.

Ha időszűkében vagyunk, de mégis egy kicsit fel akarjuk dobni az elkészített ételünket, akkor erre remek megoldás a hideg mártás.

Gyorsan elkészül, mert csak össze kell keverni az alapanyagokat, de mégis nagyon finom kiegészítője az ételünknek és egy teljesen új ízt kapunk általa.

A hideg mártásoknak nagyon sok fajtája van, de talán azok közül is a joghurtos mártások azok, amik a háziasszonyok kedvencei közé tartoznak, mármint az elkészítésük szempontjából, ugyanis nagyon egyszerű, gyorsan összeállítható, ugyanakkor ezer féle variációja létezik. Tudunk készíteni belőle édes, vagy sós mártást attól függően, hogy éppen milyen húshoz, vagy zöldséghez szeretnénk kínálni és még ezen belül is nagyon sok féle képpen ízesíthetjük.

A grillezett húshoz sokféle mártást készíthetünk attól függően, hogy a család milyen ízvilágot szeret.

Remek választás pl. a kapormártás, de ha valakinek nem tartozik a kedvencei közé, akkor a kapor helyett más zöldfűszert is tehetünk bele, mint pl. petrezselyemzöldet, kakukkfüvet, vagy bazsalikomot. Minden variációnál más- más ízeket tudunk kihozni a húsból. Másik remek választás a grillezett húsokhoz a fokhagymás mártás, ami sokak kedvence, így ezzel biztosan nem nyúlunk mellé, ha ilyen mártogatóst is készítünk, egyébként ezt bátran lehet tálalni sült zöldségekhez, vagy sült húshokhoz, halakhoz is. A fokhagymás joghurtos mártást gazdagíthatjuk sajttal is, ezzel még jobb ízvilágot kapunk és ugyan úgy kínálhatjuk sültekhez, grillezett húsokhoz és zöldségekhez is. A joghurtos mentamártás is a sokrétű felhasználhatósága miatt kerülhet a „kedvenc listára“ , na meg persze a remek íze sem egy elhanyagolandó szempont. Tökéletesen párosítható a grillhúsokhoz, sültekhez, zöldségekhez, sőt a sült halakhoz is.

Ha édes mártást szeretnénk szervírozni az ételhez, azt is nagyon egyszerűen elkészíthetjük.

A joghurthoz vagy idény gyümölcsöt, vagy dzsemet keverve szintén változatos mártásokat készíthetünk, amiket ugyan azokhoz ételekhez is tálalhatjuk, mint a sós mártásokat, hiszen ezzel párosítva az ételeinket, egy egészen új ízvilágot kapunk. Így mindenki kipróbálhat valami újat, illetve mindenki a saját ízlésének megfelelő mártást választhat az ételhez.

A joghurtos mártásoknak nem csak a hideg változatuk ismert.

Rengeteg variáció létezik meleg joghurtos mártásokra is. Igaz, hogy ezek elkészítése kicsit időigényesebb, de ha belefér az időnkbe, akkor mindenképpen érdemes ezeket is kipróbálni. A meleg joghurtos mártásokat is ezer féle képpen ízesíthetjük attól függően, hogy milyen ételhez tálaljuk. Ugyan úgy kínálhatjuk sültekhez, grillhúshoz, zöldségekhez.

Ha valami változatosat szeretnénk a megszokott ízek mellé vinni, akkor bátran lecserélhetjük a tartár mártást, kecsapot, mustárt a sokszínű joghurtos mártások valamelyikére. Akár hideg, akár meleg változatát készítjük el, a család biztosan nem fog csalódni. Ha pedig nem tudunk dönteni, hogy édes, vagy sós mártást készítsünk az ételhez, akkor válasszuk mindkettőt. Így mindenki megtalálja a kedvencét.