A mustáros mártást adhatjuk mindenféle húsok mellé pl.: csirkecomb, karaj, halak, főtt tojás stb.
Mustáros mártás
Hozzávalók:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
10 dkg mustár
2 dl húsleves alaplé (kockából is jó)
ecet, cukor, só
Elkészítése:
A vajon megpirítjuk a lisztet, majd felöntjük a leveslével. Belekeverjük a mustárt és sóval, cukorral és ecettel ízesítjük. Nagyon egyszerű, mégis finom mártás húsok mellé!
Amerikai mustármártás
Hozzávalók:
2 kemény tojás sárgája
1 fej reszelt vöröshagyma
2 ek mustár
4 ek olívaolaj
2 ek borecet
2 dl tejföl
só, pici cukor
Elkészítése:
A tojássárgát villával összetörjük, és a hozzá valókkal simára kikeverjük. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető finom mártás.
Mustáros mártás halakhoz, tojáshoz
Hozzávalók:
2 teáskanál mustár
2,5 dl húsleves
1,5 dl tejföl
3 ek tejszín
1 csipet cukor
só, őrölt bors, metélőhagyma
Elkészítése:
A húslevest felére beforraljuk. Mindkétféle mustárt elkeverjük a tejföllel és a tárkonnyal, majd 15 percig állni hagyjuk. A tejszínt a húsleveshez adjuk, és 2-3 percig forraljuk.
Ekkor hozzáadjuk az előkészített mustáros tejfölt, és az egészet felforrósítjuk, de nem forraljuk. Lehúzzuk a tűzről és cukorral, sóval, borssal ízesítjük.
A mustárt nem szabad főzni, különben kellemetlen, szúrós ízű lesz. Kíméletesen kezelve a mustár aromás marad. A mártást végül megszórjuk metélőhagymával.
Mustáros mártás főtt húsokhoz
Hozzávalók:
2 dl tejföl
2 dkg vaj
2 dkg liszt
2 ek mustár
1 tojássárgája
1 kk ételízesítő
Elkészítése:
A vajból a liszttel fehér mártást készítünk, felengedjük annyi vízzel, hogy mártás sűrűségű legyen, és a vegetával megszórva a mustárral elkeverjük.
Néhány percig forraljuk, majd kihűtjük, végül a tejföllel és a tojássárgával simára keverjük.
Grillezett húsokhoz mustármártás
Hozzávalók:
1 kiskanál finomliszt,
4-5 evőkanál mustár,
4 dkg margarin v. vaj,
2 dl tejszín,
0,5 dl fehérbor,
1 gerezd fokhagyma,
fél csokor petrezselyem.
Elkészítése:
A lisztet az olvasztott margarinon megfuttatjuk.
A mustárt belekeverjük, a borral + tejszínnel felengedjük.
A pépet zúzott fokhagymával, és a finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
Felforraljuk, és lassú tűzön 2-3 percig főzzük.
Mustármártás hideg húsok, főtt halak, sajtételek és saláták készítéséhez ajánlott
Hozzávalók:
2 kanál liszt,
2 ek mustár,
2 dkg zsír,
1 tojássárgája,
5 dl húsleves,
1 dl tejföl,
csipet őrölt bors,só
Elkészítése:
A zsírból és lisztből készített rántást a húslevessel simára keverjük, majd ismét felforraljuk, sózzuk.
Ha felforrt belekeverjük a mustárt, borsot és még egy kis forralás után levesszük.
A tejfölt elkeverjük a tojás sárgával és a még forró mártást, hozzáöntjük.
Mustáros-paradicsomos almamártás
Főtt füstölt csülökhöz vagy virslihez ajánlott
Hozzávalók:
4 db savanyú alma
2 evőkanál mustár
1 evőkanál ketchup
1-2 teáskanál citromlé
1 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 diónyi zellergumó
ízlés szerint só és cukor
Elkészítése:
Az almákat meg kell hámozni, kicsumázni és lereszelni. Azonnal meglocsolni citromlével, összekeverni majd ráönteni a paradicsomot és belereszelni a megtisztított zellergumót. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát a borsot, sót és kis lángon állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Majd belekeverjük a mustárt és egy kis cukrot. Ha kihűlt jól záródó üvegben, hűtőben 1 hétig eláll.
Mézes- mustáros mártás:
Ajánlott a mézes-mustáros csirkéhez vagy pl. oldalashoz is.
Hozzávalók:
2ek. mustár
2ek. méz
2 ek. majonéz
Keverjük össze a hozzávalókat és locsoljuk meg vele a salátánkat, vagy a húst, amit sütöttünk
Rozmaringos mustármártás
Hozzávalók:
1 ek Dijoni mustár
1 ek magos mustár
1 dl hagyományos mustár
1,5 dl tejszín
1 rozmaring ág
Pici fehérbor
Elkészítése:
Mogyorónyi vajon megfuttatunk kevés rozmaringot, hozzáadunk 1 e.k. Dijoni mustárt, 1 e.k. magos mustárt és kb. 1 dl hagyományos mustárt. Felöntjük 1,5 dl tejszínnel, adunk hozzá kevés sót és borsot. Forralunk rajta egyet, megkoronázzuk pici fehérborral és már kész is vagyunk.
A mustáros mártás sokféle változata készíthető el a sült húsok mellé!
Ha legközelebb étterembe megyek, mindenképpen mustármártást is kérek, ha szerepel az étlapon!