Mustáros mártások



A mustáros mártást adhatjuk mindenféle húsok mellé pl.: csirkecomb, karaj, halak, főtt tojás stb.

Mustáros mártás

Hozzávalók:

10 dkg vaj

10 dkg liszt

10 dkg mustár

2 dl húsleves alaplé (kockából is jó)

ecet, cukor, só

Elkészítése:

A vajon megpirítjuk a lisztet, majd felöntjük a leveslével. Belekeverjük a mustárt és sóval, cukorral és ecettel ízesítjük. Nagyon egyszerű, mégis finom mártás húsok mellé!

Amerikai mustármártás

Hozzávalók:

2 kemény tojás sárgája

1 fej reszelt vöröshagyma

2 ek mustár

4 ek olívaolaj

2 ek borecet

2 dl tejföl

só, pici cukor

Elkészítése:

A tojássárgát villával összetörjük, és a hozzá valókkal simára kikeverjük. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető finom mártás.

Mustáros mártás halakhoz, tojáshoz

Hozzávalók:

2 teáskanál mustár

2,5 dl húsleves

1,5 dl tejföl

3 ek tejszín

1 csipet cukor

só, őrölt bors, metélőhagyma

Elkészítése:

A húslevest felére beforraljuk. Mindkétféle mustárt elkeverjük a tejföllel és a tárkonnyal, majd 15 percig állni hagyjuk. A tejszínt a húsleveshez adjuk, és 2-3 percig forraljuk.

Ekkor hozzáadjuk az előkészített mustáros tejfölt, és az egészet felforrósítjuk, de nem forraljuk. Lehúzzuk a tűzről és cukorral, sóval, borssal ízesítjük.

A mustárt nem szabad főzni, különben kellemetlen, szúrós ízű lesz. Kíméletesen kezelve a mustár aromás marad. A mártást végül megszórjuk metélőhagymával.

Mustáros mártás főtt húsokhoz

Hozzávalók:

2 dl tejföl

2 dkg vaj

2 dkg liszt

2 ek mustár

1 tojássárgája

1 kk ételízesítő

Elkészítése:

A vajból a liszttel fehér mártást készítünk, felengedjük annyi vízzel, hogy mártás sűrűségű legyen, és a vegetával megszórva a mustárral elkeverjük.

Néhány percig forraljuk, majd kihűtjük, végül a tejföllel és a tojássárgával simára keverjük.

Grillezett húsokhoz mustármártás

Hozzávalók:

1 kiskanál finomliszt,

4-5 evőkanál mustár,

4 dkg margarin v. vaj,

2 dl tejszín,

0,5 dl fehérbor,

1 gerezd fokhagyma,

fél csokor petrezselyem.

Elkészítése:

A lisztet az olvasztott margarinon megfuttatjuk.

A mustárt belekeverjük, a borral + tejszínnel felengedjük.

A pépet zúzott fokhagymával, és a finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük.

Felforraljuk, és lassú tűzön 2-3 percig főzzük.

Mustármártás hideg húsok, főtt halak, sajtételek és saláták készítéséhez ajánlott

Hozzávalók:

2 kanál liszt,

2 ek mustár,

2 dkg zsír,

1 tojássárgája,

5 dl húsleves,

1 dl tejföl,

csipet őrölt bors,só

Elkészítése:

A zsírból és lisztből készített rántást a húslevessel simára keverjük, majd ismét felforraljuk, sózzuk.

Ha felforrt belekeverjük a mustárt, borsot és még egy kis forralás után levesszük.

A tejfölt elkeverjük a tojás sárgával és a még forró mártást, hozzáöntjük.

Mustáros-paradicsomos almamártás

Főtt füstölt csülökhöz vagy virslihez ajánlott

Hozzávalók:

4 db savanyú alma

2 evőkanál mustár

1 evőkanál ketchup

1-2 teáskanál citromlé

1 gerezd fokhagyma

1 mokkáskanál őrölt fekete bors

1 diónyi zellergumó

ízlés szerint só és cukor

Elkészítése:

Az almákat meg kell hámozni, kicsumázni és lereszelni. Azonnal meglocsolni citromlével, összekeverni majd ráönteni a paradicsomot és belereszelni a megtisztított zellergumót. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát a borsot, sót és kis lángon állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Majd belekeverjük a mustárt és egy kis cukrot. Ha kihűlt jól záródó üvegben, hűtőben 1 hétig eláll.

Mézes- mustáros mártás:

Ajánlott a mézes-mustáros csirkéhez vagy pl. oldalashoz is.

Hozzávalók:

2ek. mustár
2ek. méz
2 ek. majonéz

Keverjük össze a hozzávalókat és locsoljuk meg vele a salátánkat, vagy a húst, amit sütöttünk

Rozmaringos mustármártás

Hozzávalók:

1 ek  Dijoni mustár

1 ek magos mustár

1 dl hagyományos mustár

1,5 dl tejszín

1 rozmaring ág

Pici fehérbor

Elkészítése:

Mogyorónyi vajon megfuttatunk kevés rozmaringot, hozzáadunk 1 e.k. Dijoni mustárt, 1 e.k. magos mustárt és kb. 1 dl hagyományos mustárt. Felöntjük 1,5 dl tejszínnel, adunk hozzá kevés sót és borsot. Forralunk rajta egyet, megkoronázzuk pici fehérborral és már kész is vagyunk.

A mustáros mártás sokféle változata készíthető el a sült húsok mellé!

Ha legközelebb étterembe megyek, mindenképpen mustármártást is kérek, ha szerepel az étlapon!