A legegyszerűbb diétás mártások elkészítéseA mártások meglehetősen fontos szerepet játszanak az ételek körében, ugyanis azokkal tudjuk kiemelni az ízeket, kiegészíteni a fogásokat. Az ételek a mártásokkal együtt válnak teljessé. A mártásokkal különféle ízvilágot alkothatunk, ugyanis egy fajta ételhez több mártást is készíthetünk egyszerre. Ahány féle mártást kínálunk a feltálalt fogáshoz, annyi féle ízvariációt tudunk adni az ételnek. Így ha vendégeket várunk, vagy a család tagjainak különböző az ízlése, mindenki megtalálja a kedvére valót.

A mártásokkal szinte mindenki ízlését, igényét ki tudjuk elégíteni, de vajon mi a helyzet azokkal, akik diétáznak? A diétázóknak oda kell figyelni arra, hogy mit esznek, milyen köretekkel, mártásokkal. Nem készíthetik az ételeiket akár milyen alapanyagokból és nem tehetnek bele akár milyen összetevőt, de figyelniük kell arra, hogy tápláló és vitaminokban gazdag legyen az étel, amit minden nap elfogyasztanak. Figyelniük kell arra is, hogy az étel könnyen emészthető legyen, ne haladja túl a „megengedett“ kalóriamennyiséget, de viszont változatos és nem utolsó sorban, finom is legyen.

A diéta alatt általában a párolt húsok jöhetnek szóba, amiket nem „nehezítenek“ fűszerekkel, főleg nem panírral és bundával. A húsokon kívül még a zöldségek és gyümölcsök vannak a diétás étlapon, viszont azok közül is csak azok, melyeknek alacsony a kalória és szénhidrát tartalma. Nos, ha valaki minden nap ugyan azt a párolt húst és zöldséget fogyasztaná a diéta alatt, akkor azt hiszem, hogy nagyon rövid időn belül búcsút is mondana az „álomalak“ című terveinek. Viszont a jó hír az, hogy a diéta alatt is gazdagíthatjuk az ételeinket bizonyos mártásokkal, amiknek köszönhetően változatos és egyben egészséges ételeket fogyaszthatunk ez alatt is.

A diétás mártások is nagyon sok félék lehetnek, amik közül biztos, hogy mindenki talál magának több félét, mellyel finomabbá, változatossá és egészségessé tudja tenni az étrendjét. Mindössze arra kell ügyelni, hogy bizonyos hozzávalókat kihagyjunk, illetve helyettesítsük olyan összetevőkkel, amik egészségesek. Mint pl. a diéta alatt nem ajánlatos a majonéz és tartár mártás fogyasztása, mivel szója, vagy napraforgó olajat tartalmaznak. A diéta alatt az ételeinket 100%- os olíva olajjal készítjük. A barbeque szószok is felejtősek, mivel tele vannak kukorica sziruppal és cukorral ugyan úgy, mint a kechup is, tehát diéta alatt ez is tiltóistán szerepel.

Remek diétás mártások készíthetők, melyeket zöldségek, húsok mellé tudunk fogyasztani, de akár önmagukban, vagy szendvicskrémnek is nagyon finomak, persze diéta alatt arra is figyeljünk, hogy milyen kenyérrel fogyasztjuk.

Zöldfűszerekkel ízesített mártásokat bármilyen húshoz, de párolt zöldségekhez is készíthetünk.

Mindenki ízlése szerint választhatja ki, hogy milyen zöldfűszerrel ízesítse, de akár egyszerre többet is használhat. Zöldfűszeres mártáshoz remek párosítás a kapor, petrezselyem, kakukkfű, metélőhagyma, de ha valamelyik fűszer nem tartozik a kedvencek közé, akkor azt ki is lehet belőle hagyni. Nagyon egyszerű az elkészítése és szintén mindenhez fogyasztható a sajtmártás, amit ha szeretnénk tovább ízesíthetünk bármilyen zöldfűszerrel is.

A zöldséges mártások szintén nagyon egészségesek és finomak is és diéta alatt is bátran fogyaszthatóak.

Zöldségekből nagyon sok féle mártást tudunk készíteni és szintén minden féle húshoz lehet fogyasztani. Ilyen a fehér gombamártás, uborkamártás, paradicsommártás, amit paradicsom püréből, vagy friss paradicsomból is készíthetünk, zellermártás és még sorolhatnám, ugyanis bármilyen zöldség felhasználásával el tudja készíteni mindenki a saját maga kedvenc zöldséges mártását.

A peszto az olasz konyha egyik kedvenc alkotója, mivel sokféle ételt fel lehet vele dobni, ez mellett finom és egészséges is.

A peszto fenyőmagból, fokhagymából, olíva olajból, bazsalikomból és sajtból áll, így diéta alatt is bátran fogyasztható húsokhoz, tojáshoz, szendvicshez, vagy pirítóshoz is. Sokáig eláll, ezért egyszerre nagyobb adagot is készíthetünk belőle és bármikor fogyszthatjuk.

A diéta ideje alatt a humusz is egy jó választás a mártások terén.

Összetevői a passzírozott, főtt csicseriborsó, tahini, vagyis szezámpüré, olivaolaj, citromlé, só, fokhagyma, bors, de ízlés szerint elkészíthetjük céklássan, zöldborsóval, szezámmaggal, kurkumával. Mindenki a saját szájíze szerint kísérletezhet az ízesítésével.

Ha valaki nem fogyókúra céljából tart diétát, hanem bizonyos egészségügyi problémák végett kénytelen az étrendjében korlátot húzni, gondolok itt pl. ételallergiával küzdőkre, cukorbetegek, magas koleszterin, vagy hasonló egészségügyi problémákkal küzdőkre, azok is készíthetnek a főételek mellé mártásokat, viszont ebben az esetben a hozzávalóik alapján válogassák az elkészítendő mártásokat. Mindenki azokból az alapanyagokból készítse el a mártását, amelyek fogyasztása egészségi állapota szerint is megengedett.

 Tehát a diétázóknak sem kell a változatos ételekről lemondaniuk. Ha odafigyelnek az alapanyagokra, akkor ezer féle mártásokkal bármilyen párolt húst, vagy zöldséget változatossá tudnak tenni. Az mellett, hogy diétáznak, a mártások segítségével finom és egészséges ételeket tudnak fogyasztani.