Kategória: Mártás recept

Ázsiai fűszeres narancsmártásÁzsiai fűszeres narancsmártás

ázsiai fűszeres narancsmártás

Mostanában nem nincs túl sok lehetőségünk étterembe járni a különböző korlátozások miatt. Néha valóban lélekmelengető ételt rendelni a kedvenc éttermedből, de az akkor sem ugyanaz, mint amikor frissen elkészülve teszik elénk a fogást. A kínai éttermeknek eleve van egy utánozhatatlan hangulata, amit – ha egyáltalán találunk olyat, ami kiszállít – nagyon nehezen tudsz az otthonodban […]

Rokfort sajtmártásRokfort sajtmártás

A rokfort híres francia márványsajt Dél-Franciaországból. Juhtejből készül és 45%-os zsírtartalommal rendelkezik. Az egyik legrégebbi és legjobb francia sajtfajtának tartják mai napig. Határozott, erős, sós íz és zöldes gombatelepek jellemzi a kéksajtokat. Ezeket már több mint ezer éve készítik. Állítólag véletlenül készült el az első rokfort sajt, a barlang nedves, párás levegőjében felejtett tejből. A […]

A legegyszerűbb 5 perces szószok elkészítéseA legegyszerűbb 5 perces szószok elkészítése

Elképzelhetetlen a vasárnapi ebéd szószok nélkül, viszont valahogy mégsem jön össze? Itt van pár egyszerű szósz recept, amit művészet elrontani, sőt! Nem csak húsokat, sülteket, de süteményeket is kísérhetsz szószokkal, úgy ám! 1. A kedvenc sültedet könnyen feldobhatod a tejfölös szószok közül szinte bármelyikkel! 2 dl tejfölt, 1 dl majonézt és egy kis kanál mustárt keverj össze, […]

Európa legkrémesebb gombamártásaEurópa legkrémesebb gombamártása

Hála a számos angliai magyar barátomnak, egyre inkább népszerű a családom körében. Az egész azzal kezdődött, hogy Detti barátnőm pár éve megelégelte a szakmája által nyújtott csekélyke lehetőségeket és párjával úgy döntöttek, hogy Angliában próbálnak szerencsét. Had nem mondjam, hogy eleinte kemény fizikai munkákat kaptak, de körülbelül fél év után sikerült egy idős úriember vidéki […]

Mi fán terem a Vinaigrette?Mi fán terem a Vinaigrette?

Elnevezése a franciavinaigre(ecet) szóból ered, de az orosz okroska levest tekintik elődjének. Az oroszok a jellegzetes, hideg leveshez friss zöldségeken kívül, apróra vágott friss fűszernövényeket (turbolya, petrezselyem, tárkony, kapor, zöldhagyma, zeller) adnak. A korai időkben úgynevezett kvasz, vagyis az erjesztett gabonaital nem létezett, így annak hiányában ecetet használtak a savanyítására. A franciák átvették a kifejezést, […]

Mártáskészítés A-tól Z-igMártáskészítés A-tól Z-ig

M Ha mártásokról beszélünk, akkor három csoportot kell elkülönítenünk: meleg mártásokat, hideg mártásokat és zománcmártásokat. A meleg mártásokba tartoznak a francia alapmártások, egyszerű meleg mártások és gyümölcsmártások. A hideg mártások közé tartoznak a majonéz alapú mártások és az egyéb hideg mártások, míg a zománcmártások csoportját a hideg-és meleg alapú zománcmártások képezik. Ez utóbbiakat inkább a […]

A sült hús szaft előnyeiA sült hús szaft előnyei

A különböző lesütött húsok zsírját egy jó háziasszonynak tilos kiönteni, mivel megbocsájthatatlan bűnnek számít. Azon túl, hogy a lesült kacsa vagy liba zsírja kihűtve kiváló zsíros kenyérnek, pecsenyelevet, azaz Jus-t is készíthetünk belőlük. Az elősütések visszamaradt zsírjából is elkészíthetjük. A pecsenyelevet általában vízfürdőben tartják melegen és előmelegített mártásos csészében tálalják. A Jus elkészítése: Melegítsük fel […]

KapribogyómártásokKapribogyómártások

A természet ajándéka A kapri cserje a Földközi-tenger térségében őshonos növény, melynek fanyar ízű, kissé kesernyés, zsenge rügyeit, kifejlett terméseit (kaprigyümölcs) és leveleit is fogyasztják. Az előbbieket inkább mártásokhoz keverik, míg a leveleket sajtok és saláták készítésére használják. Tartósítása a hosszabb eltarthatóság és a kesernyés íz csökkentése végett sós, ecetes vízben történik, emiatt fontos, hogy […]

Mártások fokhagymábólMártások fokhagymából

Testünk doktora a fokhagyma A fokhagyma, akárcsak a kapribogyó szerves kénvegyületekben gazdag, így számos betegség megelőzésében játszik fontos szerepet, mint az érbetegségek vagy egyes ráktípusok. Rengeteg különféle hatóanyagot (ásványi anyagok, nyomelemek, enzimek és vitaminok) tartalmaz, így valóságos csodanövénynek minősül. Sajnos sokan nem kedvelik intenzív, aromás illata és gyomorra, illetve tápcsatornára kifejtett kellemetlen hatása miatt, mások […]