Az édes mártásoknak nagyon sokféle felhasználási módja van. Bemutatok 5+1 édes mártást, amit húsokhoz és édességekhez alkalmazhatunk.
1. Meggyszósz
Meggyszósz hozzávalói:
- 30 dkg meggy
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 2 dl főzőtejszín
- 1,5 evőkanál keményítő
Meggyszósz elkészítése:
- Felöntjük a meggyet annyi vízzel, hogy ellepje.
- Ízesítjük cukorral, sóval, majd fahéjjal és felforraljuk a szószt.
- A tejszínt csomómentesre keverjük keményítővel.
- Behabarjuk a mártást.
2.Édes savanyú szósz
Az édes savanyú szósz hozzávalói:
- 1,5 dl ananász lé
- 2 evőkanál szója szósz
- 2 evőkanál balzsamecet
- 2 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál ketchup
- 1 evőkanál liszt
- 1 kiskanál őrölt gyömbér
- olaj
- 1 dl víz
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 db kaliforniai paprika
- fél konzerv ananász
Édes savanyú szósz elkészítése:
- Az apróra vágott hagymát megdinszteljük olajon.
- Az ananászlevet, a szójaszószt, a balzsamecetet, a porcukrot, a ketchupot, a lisztet, az őrölt gyömbért összekeverjük egy tálba.
- A zöldségeket felvágjuk kisebb darabokra és hozzáadjuk a hagymához.
- Felöntjük a szósszal és lefedve kb. 30 percet főzzük.
3. Almamártás
Almamártás hozzávalói:
- 1 kg alma
- 1 kis kanál fahéj
- 2 dl fehérbor
- 1 dl tejszín
- 1 evőkanál méz
- 1 dl víz
- 1-2 evőkanál citromlé
Almamártás elkészítése:
- A megpucolt, kis kockákra vágott almákra locsolj egy kevés citromlevet.
- Te az almát egy lábasba, add hozzá a bort, a mézet és a vizet. Ezután szórd meg egy kis fahéjjal és fedő alatt lassú tűzön párold puhára.
- Amint megpuhult turmixold simára. Ezután add hozzá a tejszínt és főzd 2-3 percig. Ha szükséges a végén adj hozzá cukrot.
Az édességekhez való mártást úgy írtam le, hogy mindnek az alapja legyen a vaníliamártás.
4. Vaníliamártás
Vaníliamártás hozzávalói:
- 8 dl tej
- 8 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 4 dkg liszt
- 1 rúd vanilia
- 1 evőkanál vaj
Vaníliamártás elkészítése:
- Kettévágom a vaníliát hosszában, és a belsejét kikaparom.
- A vanília héját és a kikapart velőjét felforraljuk tejjel.
- Kikeverem a tojássárgáját, a lisztet, és a porcukrot és felöntöm vaníliás tejjel.
- Újra felforraljuk és leszűrjük, majd vajjal montírozzuk.
5. Puncsmártás
Puncsmártás hozzávalói:
- Vaníliamártás
- 2-3 evőkanál rum
- piros festék
- áztatott mazsola
Puncsmártás elkészítése:
- A vaníliamártásba belekeverem a rumot (vagy rumaromát) illetve a piros festéket (módjával)
- Lehet bele tenni rumba áztatott mazsolát is.
- Ha kapható puncsaroma tegyük ezt a vaníliamártásba.
- Hűlés közben többször átkeverjük.
6. Csokoládémártás
Csokoládémártás hozzávalói:
- Vaníliamártás
- 1 evőkanál rum
- 4-5 evőkanál reszelt csokoládé
- 1 evőkanál vaj
Csokoládémártás elkészítése:
- A csokit felolvasztjuk és belekeverjük a vaníliamártást, valamint a rumot.
- Végül a vajjal montírozzuk.
- Hűlés közben többször átkeverjük.