Édes mártás



Az édes mártásoknak nagyon sokféle felhasználási módja van. Bemutatok 5+1 édes mártást, amit húsokhoz és édességekhez alkalmazhatunk.

1. Meggyszósz

Meggyszósz hozzávalói:
  • 30 dkg meggy
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1,5 evőkanál keményítő
Meggyszósz elkészítése:
  • Felöntjük a meggyet annyi vízzel, hogy ellepje.
  • Ízesítjük cukorral, sóval, majd fahéjjal és felforraljuk a szószt.
  • A tejszínt csomómentesre keverjük keményítővel.
  • Behabarjuk a mártást.

2.Édes savanyú szósz

Az édes savanyú szósz hozzávalói:
  • 1,5 dl ananász lé
  • 2 evőkanál szója szósz
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál ketchup
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kiskanál őrölt gyömbér
  • olaj
  • 1 dl víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db kaliforniai paprika
  • fél konzerv ananász
Édes savanyú szósz elkészítése:
  • Az apróra vágott hagymát megdinszteljük olajon.
  • Az ananászlevet, a szójaszószt, a balzsamecetet, a porcukrot, a ketchupot, a lisztet, az őrölt gyömbért összekeverjük egy tálba.
  • A zöldségeket felvágjuk kisebb darabokra és hozzáadjuk a hagymához.
  • Felöntjük a szósszal és lefedve kb. 30 percet főzzük.

3. Almamártás

Almamártás hozzávalói:
  • 1 kg alma
  • 1 kis kanál fahéj
  • 2 dl fehérbor
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál méz
  • 1 dl víz
  • 1-2 evőkanál citromlé
Almamártás elkészítése:
  • A megpucolt, kis kockákra vágott almákra locsolj egy kevés citromlevet.
  • Te az almát egy lábasba, add hozzá a bort, a mézet és a vizet. Ezután szórd meg egy kis fahéjjal és fedő alatt lassú tűzön párold puhára.
  • Amint megpuhult turmixold simára. Ezután add hozzá a tejszínt és főzd 2-3 percig. Ha szükséges a végén adj hozzá cukrot.

Az édességekhez való mártást úgy írtam le, hogy mindnek az alapja legyen a vaníliamártás.

4. Vaníliamártás

Vaníliamártás hozzávalói:
  • 8 dl tej
  •  8 dkg porcukor
  •  2 tojássárgája
  •  4 dkg liszt
  •  1 rúd vanilia
  • 1 evőkanál vaj
Vaníliamártás elkészítése:
  • Kettévágom a vaníliát hosszában, és a belsejét kikaparom.
  • A vanília héját és a kikapart velőjét felforraljuk tejjel.
  • Kikeverem a tojássárgáját, a lisztet, és a porcukrot és felöntöm vaníliás tejjel.
  • Újra felforraljuk és leszűrjük, majd vajjal montírozzuk.

5. Puncsmártás

Puncsmártás hozzávalói:
  • Vaníliamártás
  • 2-3 evőkanál rum
  •  piros festék
  •  áztatott mazsola
Puncsmártás elkészítése:
  •  A vaníliamártásba belekeverem a rumot (vagy rumaromát) illetve a piros festéket (módjával)
  • Lehet bele tenni rumba áztatott mazsolát is.
  • Ha kapható puncsaroma tegyük ezt a vaníliamártásba.
  • Hűlés közben többször átkeverjük.

6. Csokoládémártás

Csokoládémártás hozzávalói:
  • Vaníliamártás
  • 1 evőkanál rum
  • 4-5 evőkanál reszelt csokoládé
  • 1 evőkanál vaj
Csokoládémártás elkészítése:
  • A csokit felolvasztjuk és belekeverjük a vaníliamártást, valamint a rumot.
  • Végül a vajjal montírozzuk.
  • Hűlés közben többször átkeverjük.