A klasszikus barnamártás elkészítése



Mi is tulajdonképpen a barnamártás? A barnamártás, más néven spanyol mártás tulajdonképpen egy kihagyhatatlan mártás, egy alapmártás egy háziasszony számára, tökéletes kísérő mindenféle sülthez. A barnamártás az ünnepi étkezések fontos eleme, mindenki evett már finomat, de előállítani csak keveseknek sikerült, egyrészt, mert macerás, másrészt, mert rendkívül időigényes. A barna mártás készítésének ismerete időigényesebb és többféle hozzávalót megkíván, mint az egyszerűbb fehér mártások. Kezdjük csak a finom hús levével, ami nélkül nem létezhet semmilyen barnaféle. Jellege függ attól, hogy milyen húsos alaplevest vagy szaftot választunk a készítés során. A csontos hús, húslé elmaradhatatlan társai a zöldségek, a paradicsompüré és a vörösbor. Fűszerként a kakukkfüvet és a babérlevelet szokás használni, így egy összetettebb, karakteresebb ízű szószt kapunk. A rántás alapú barna mártást főként húsokhoz használjuk, a húsos alaplétől, a zöldségektől és a paradicsompürétől tartalmasabb kísérője egy-egy fogásnak.   Általában házilag készítjük, legalább tudjuk, hogy mit eszünk, letakarva hűtőben tárolva, akár egy hétig is elvan, és fogyasztható is.

Hogyan készítsem el a tökéletes barnamártást? A barnamártást nem olyan egyszerű elkészíteni, hiába hogy gyakorlott háziasszonyok vagyunk, és nem is egy rövid folyamat, ennek ellenére mégis el akarod készíteni?  Tehetséget nem igényel az elkészítése, precizitást, pontosságot annál inkább. Ha te is úgy érzed, hogy a húsleves, a rántott csirkemell már gyerekjátékok, és kihívásra vágysz, akkor a barnamártás a te recepted! Ebben a cikkben megtudhatod a klasszikus, ám de annál tökéletesebb barnamártás elkészítésének titkát. Annyit azért megosztanék, hogy ha egy vasárnapi ebédre tervezed, akkor kelj fel jó korán. Ha vendégeket szeretnél vele lenyűgözni, akkor viszont ne ez legyen az első alkalom, hogy elkészíted.

A klasszikus barnamártás hozzávalói:

  • Hozzávalók: 60 dkg kisebb darabokra vágott borjúcsont
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 zellergumó (kisebb)
  • 5 dkg paradicsompüré
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek liszt
  • 2 ek cukor
  • őrölt fekete bors
  • kristálycukor
  • kakukkfű
  • 0,5 dl olaj
  • 2 dl vörösbor

Lássuk az elkészítés módját:

  1. A csontokat sütőbe tesszük és 220 fokon, 15-20 perc alatt barnára pirítjuk. Leveses fazékba kevéske kis olajat öntünk, felhevítjük, majd beletesszük a cukrot és karamellizáljuk. Ezután szeleteljük fel a répát, a gyökeret, a hagymát, valamint a zellert. Ezeket is a fazékba tesszük, és 2 percig pirítjuk.
  2. Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét, tovább pirítjuk, de vigyázzunk, nehogy megégjen. Nyakon öntjük 2 liter vízzel és a borral, majd a zúzott fokhagymával, és ízlés szerint sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. Beletesszük a barna csontot. Nagy lángon felforraljuk, majd fedő alatt, legalább 3 órán át főzzük.
  3. 3 óra után kb. 8 dl lé marad, ezt átszűrjük. Ekkor egy teflonserpenyőben a lisztet szárazon pirítsuk barnára, majd adagoljuk a lébe kiskanál segítségével. Kevergetve mártás sűrűségűre forraljuk, és voilá, kész is a híres-nevezetes barnamártás.

Szereted a kávét? Gyors barnamártás kávéval?  20 Perc alatt meg vagy vele. Jöhet? Próbáld ki, és habzsold az élvezeteket.

barnamartas_nagy.jpg

Hozzávalók

  1. 2 evőkanál étolaj
  2. 2 evőkanál cukor
  3. 4 dl húsleves
  4. 0.5 dl kávé
  5. 5 dkg zeller
  6. 5 dkg sárgarépa
  7. 1 teáskanál sűrített paradicsom
  8. 1 teáskanál étkezési keményítő

Elkészítése:

20 percRépát és a zellert lereszeljük. 

Az olajat felhevítjük, beletesszük a cukrot. Világosbarnára pirítjuk, nem szabad sötétre pirítani mert akkor megkeseredik.

Hozzáadjuk a zellert és a sárgarépát, kicsit pirítunk rajta. Vigyázva rá, hogy világos színű maradjon, mert különben megkeseredik.

Hozzáadjuk a paradicsompürét.

Felöntjük húslevessel. 

Pár percig együtt pároljuk.

Botmixerrel pépesítjük.

Hozzá adjuk a keményítőt jól elkeverjük.

Jó erős kávét főzünk és hozzáöntjük.

Tűzre tesszük, és mikor felforrt, elzárjuk alatta a tüzet.

Mindenféle sült húst meglocsolhatunk vele, finom zamatos lesz a hússzelet tőle.