A hal megkoronázása- Tőkehalfilé zöldfűszeres mártásban



A családom nem nagy halevő. Valahogy az étrendünk soha nem bővelkedett tengeri herkentyűkben. Legtöbb esetben vagy a karácsonyi asztalon, vagy egy-egy ritka hétvégén ettünk esetleg halászlevet.

Ha belegondolunk, igazából a ritka halfogyasztásunk abszolút passzol a hazai szokásokhoz. Valljuk be, ha éppen nem lehet a vidéken halat kapni és nem fogod ki magadnak egy kellemes vízparton, nem igazán lehet fellelni sehol. Vidéki lányként mindig irigykedve gondoltam azokra, akik egy nagyváros valamelyik hiper-szuper áruházában odasétálnak a halaspulthoz és szabadon válogathatnak a négy égtáj (de ha más nem, a közeli haltenyészet) friss halai és vízi herkentyűi közül. Persze, amióta önellátó lettem, bepattanok a kisautómba, bedobok egy hűtőtáskát a csomagtartóba, és röpke 45 perc vezetés után már a megyeszékhelyünk egyik bevásárló központjában vagyok, ahol annyi halfélét vásárolhatok, amennyit nem szégyenlek. Ezt követően persze haza érkezve akkurátusan elcsomagolgatom a zsákmányt, hogy a fagyasztóba bekészítve csak az elkészítést várja. Persze tisztában vagyok azzal, hogy nem mindenki van oda a fagyasztott megoldásokért, de hát szegény ember vízzel főz, ahogy mondani szokás.

Amikor egy zűrös munkanap után a hazafelé vezető úton éppen tépelődőm azon, hogy mi is legyen a mai díjnyertes, rendkívül hasznos, hogy tudom, a fagyasztóban megvan az alapanyag és csak egy bevált mártás kell, hogy megkoronázza.😉

És hogy mi is az a díjnyertes recept?

Hát a tőkehalfilé zöldfűszeres mártásban.

Szeretem ezt a receptet, mert akár 40 perc alatt, mártással, körettel el tudom készíteni. Körülbelül ennyi időt még ki tudok préselni a zúzós napi rendem mellett, hogy este meleg vacsora várja az otthoniakat.

De hogy is készül?

A sütőt előmelegítem 180 C fokra, a gázsütőknél ez 3-4 fokozat.

A halnak ez a fajta elkészítése szerintem elég egyszerű, bármilyen módon változtathatjuk a fűszerezést. Alufóliát veszünk elő és letépünk két 25-30 cm-es csíkot, keresztben egymásra tesszük. A fóliára csepegtetünk egy kis olíva olajat. Innen pedig csak rajtunk múlik, milyen fűszereket szórunk az olajra. Bazsalikom, rozmaring, bármilyen hal fűszerkeverék, vagy csak egy kis só és bors. Ezt követően ráfektetjük a halszeleteket, rácsepegtetünk pár csepp olajat és ismét fűszerezzük. A tetejére tehetünk egy karika citromot vagy egy karika hagymát. Tényleg csak a képzelet szab határt az ízeknek. Öntünk mellé pár korty vizet vagy fehér bort. becsomagoljuk, mint egy kis batyut. Én úgy szoktam csomagolni, hogy felülről könnyen nyithassam, így tudom ellenőrizni, mennyire sült át. Annyi batyut készítek, ahányan vacsorázunk. Tepsire teszem és betolom a sütőbe. Körülbelül 25-30 perc alatt sül meg, az utolsó 10 percben kinyitom a batyukat, hogy ha van alatta folyadék az párologjon el.

Ez a hal egy alap elkészítési módja lehet, amit számos módon variálhatsz. És természetesen az ízesítésként rengeteg mártás recept van. Én most a sok nagy kedvenc közül csak egyet emelnék ki, a zöldfűszeres mártást.  

Hozzávalók:

1 csomag petrezselyem

néhány bazsalikom levél

2 evőkanál kapribogyó

1 ajókafilé

1 dl olíva olaj

2 evőkanál borecet

1 gerezd fokhagyma

őrölt fekete bors

só ízlés szerint

Elkészítés:

Először is, előveszem a mozsaram. A petrezselymet, bazsalikomot leöblítem, és kissé eltépkedve bedobom a mozsárba. Mehet mellé a kapribogyó, fokhagyma és az ajókafilé. Elkezdem nyomkodni és hozzáöntöm a borecetet is. Folyamatosan nyomkodom, töröm, hogy egységes masszát kapjak. Nem két perc alatt lesz meg, de a végeredmény megéri a ráfordított időt és a pepecselést. Amikor már jól összetört az összes hozzávaló, csorgatva hozzáadom az olajat. mindig csak egy kicsit, elkeverem és jöhet a következő adag. Végül sózom, borsozom. Egy folyós, élénkzöld, hideg mártást kapok. Tökéletes!

Tálalásnál kiteszem egy kis tálban és mindenki annyit tesz a halra amennyit szeretne. Köretnek semleges ízű köretet készítek, főtt rizst vagy tört burgonyát. De frissen sült kenyérrel is isteni. Az élmény fokozására ajánlok egy pohár bort is a vacsora mellé.