Egyszerű és nagyszerű- citromos-petrezselymes mártás halhoz



A fagyasztómban mindig bujkál pár szelet hal bevetésre várva. Régen elég elképzelhetetlen volt, hogy ilyesmiket tartsak itthon, de a mióta megismertem a férjem, a konyhámban egyre gyakrabban tűnik fel lazac, tilápia, kagyló és egyéb tengeri herkentyűk. Nem állítom, hogy ezen ételek elkészítésében profi vagyok, de amióta együtt élünk, határozott javulás látható a teljesítményemben.

A családom -ahogy a legtöbb magyar család- nem volt nagy halfogyasztó és nagy horgászaink sincsenek, így kevés tapasztalatom volt a halak terén.

De hogy miért is lenne fontos, hogy a halak az étrendünkbe kerüljenek?

A hal – mint táplálék – jó tulajdonságait hosszan lehet sorolni. Könnyű és könnyen emészthető, fehérjében gazdag étel, tele hasznos tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Fogyókúrázók is nyugodt szívvel fogyaszthatják.

Fontos foszfor, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium forrás (a tengeri halakban pedig ezen kívül a pajzsmirigyműködésének kedvező jód is található), és gazdag A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminokban.

Különösen sok szó esik kedvező zsírösszetételéről: az emberi táplálkozásban a halak, azon belül is az olajos húsú fajták jelentik a szervezet számára létfontosságú, ám külső forrásokból pótolni szükséges, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak egyik legfontosabb forrását. Ez védi a szív-érrendszert, de vizsgálatok tanúsága szerint ezen kívül véd az öregedéstől, enyhíti a gyulladásos állapotokat, erősíti az immunrendszert, jót tesz a bőrnek, megóvhat a krónikus idegrendszeri megbetegedésektől, sőt jótékony hatással lehet a kedélyállapotra is. Persze az omega-3 zsírsavakat  mondjuk egy kapszulával is beviheted, de nem élvezetesebb egy jól elkészített fogással hozzájutni ahhoz, amire szükségünk van? Az ajánlások heti 30 dekagramm hal fogyasztását javasolják, Én személy szerint örülök, ha heti egyszer be tudom illeszteni az étrendünkbe.

Mivel a halak gyorsan elkészülnek, általában vacsorákra készítek különböző fogásokat. Ilyen gyorsan elkészíthető étel lesz a következő.

Hozzávalók 2 főre:

2-4 tilápia szelet

1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál vaj

só és frissen őrölt bors

A mártáshoz:

egy citrom reszelt héja és leve

1 nagy csokor petrezselyem

2 gerezd fokhagyma reszelve

só és bors ízlés szerint

50 gr vaj

1 dl főzőtejszín

Elkészítése:

A halat kiveszem a fagyasztóból, amikor kiengedett, papírtörlővel leitatom a felesleges vizet. Mindkét oldalát sózom és borsozom. Az oliva olajat és a vajat egy serpenyőben összeolvasztom, amikor kellően felmelegedett beleteszem a halat. Én úgy vettem észre, hogy nem kell hosszasan sütögetni és a zsiradékban sem kell úszkálnia. Mindkét oldalt maximum 3-4 percig kell sütni. A hal könnyű húsának ennyi idő elég, hogy átsüljön. Kivesszük a szeleteket és félretesszük.

Ezt követően nekilátok a mártásnak. A serpenyőt a tűzön hagyom, a citrom héját lereszelem, a levét kifacsarom citromfacsaróval. A kifacsart citromlevet a serpenyőbe öntöm és a leragadt pörcöket feloldom. Hozzá adom az 50 gramm vajat és addig melegítem, amíg a vaj világosbarnává nem válik, ez nagyjából két-három percet igényel. Belekeverem a citrom reszelt héját, a zúzott fokhagymát és az aprított petrezselymet. Amikor felforrt, kezd illatozni félrehúzom. Folyamatos keverés mellet öntöm bele a tejszínt. összekeverem, vissza teszem a tűzre és időnként átkeverve felforralom és hagyom még pár percig a tűzön, így sűrűsödik. Ha sehogy nem akar megfelelő állagú lenni, egy kanál étkezési keményítőt is lehet hozzákeverni, így sűríthető még. Tálalásnál egy szószos tálba öntöm, így mindenki maga döntheti el, mennyi mártást kér a halra.