Ugyebár az étkezés egy mindennapi teendő, mely nem csak azért fontos, hogy ne legyünk éhesek, de nem árt egy kicsit odafigyelnünk arra sem, hogy az étel, amit napi szinten fogyasztunk, valamennyire egészséges, na meg persze változatos is legyen. Azt hiszem, hogy nem mondok azzal újdonságot, hogy egy háziasszony legnagyobb dilemmája az, hogy „Mit főzzek ma?“. […]
Kategória: Mártások
A legegyszerűbb diétás mártások elkészítéseA legegyszerűbb diétás mártások elkészítése
A mártások meglehetősen fontos szerepet játszanak az ételek körében, ugyanis azokkal tudjuk kiemelni az ízeket, kiegészíteni a fogásokat. Az ételek a mártásokkal együtt válnak teljessé. A mártásokkal különféle ízvilágot alkothatunk, ugyanis egy fajta ételhez több mártást is készíthetünk egyszerre. Ahány féle mártást kínálunk a feltálalt fogáshoz, annyi féle ízvariációt tudunk adni az ételnek. Így ha […]
Mustáros mártásokMustáros mártások
A mustáros mártást adhatjuk mindenféle húsok mellé pl.: csirkecomb, karaj, halak, főtt tojás stb. Mustáros mártás Hozzávalók: 10 dkg vaj 10 dkg liszt 10 dkg mustár 2 dl húsleves alaplé (kockából is jó) ecet, cukor, só Elkészítése: A vajon megpirítjuk a lisztet, majd felöntjük a leveslével. Belekeverjük a mustárt és sóval, cukorral és ecettel ízesítjük. […]
Az „eredeti brit” szósz, a cumberland mártásAz „eredeti brit” szósz, a cumberland mártás
A 19.században Hannoverből érkezett a gyümölcsalapú húsokhoz való mártás. Azonban sok-sok év elteltével már „eredeti brit” szósz lett belőle. Oxford-szósznak is nevezik. A szósz vélhetően a 18. században élt hercegről kapta a nevét: Wiliam Augustus hercegéről. Alapvetően piros ribizli zselé, vörösbor és fűszerek kellenek bele. Főleg vörös húsokhoz szokták használni. Hozzávalók 1 nagyobb narancs 1 […]
A legegyszerűbb 5 perces szószok elkészítéseA legegyszerűbb 5 perces szószok elkészítése
Elképzelhetetlen a vasárnapi ebéd szószok nélkül, viszont valahogy mégsem jön össze? Itt van pár egyszerű szósz recept, amit művészet elrontani, sőt! Nem csak húsokat, sülteket, de süteményeket is kísérhetsz szószokkal, úgy ám! 1. A kedvenc sültedet könnyen feldobhatod a tejfölös szószok közül szinte bármelyikkel! 2 dl tejfölt, 1 dl majonézt és egy kis kanál mustárt keverj össze, […]
A klasszikus barnamártás elkészítéseA klasszikus barnamártás elkészítése
Mi is tulajdonképpen a barnamártás? A barnamártás, más néven spanyol mártás tulajdonképpen egy kihagyhatatlan mártás, egy alapmártás egy háziasszony számára, tökéletes kísérő mindenféle sülthez. A barnamártás az ünnepi étkezések fontos eleme, mindenki evett már finomat, de előállítani csak keveseknek sikerült, egyrészt, mert macerás, másrészt, mert rendkívül időigényes. A barna mártás készítésének ismerete időigényesebb és többféle […]
Európa legkrémesebb gombamártásaEurópa legkrémesebb gombamártása
Hála a számos angliai magyar barátomnak, egyre inkább népszerű a családom körében. Az egész azzal kezdődött, hogy Detti barátnőm pár éve megelégelte a szakmája által nyújtott csekélyke lehetőségeket és párjával úgy döntöttek, hogy Angliában próbálnak szerencsét. Had nem mondjam, hogy eleinte kemény fizikai munkákat kaptak, de körülbelül fél év után sikerült egy idős úriember vidéki […]
A hal megkoronázása- Tőkehalfilé zöldfűszeres mártásbanA hal megkoronázása- Tőkehalfilé zöldfűszeres mártásban
40 perc alatt elkészíthető isteni tőkehalfilé zöldfűszeres mártással recept. Elkészítése egyszerű, bármilyen módon változtathatjuk a fűszerezést.
A remulád (remoulade) mártás- a lazac mennybemenetele receptA remulád (remoulade) mártás- a lazac mennybemenetele recept
Egy időben nem sok hal fogyott a háztartásunkban. Édesapám konzerv szardíniáin és édesanyám karácsonyi halászlevén kívül nem sok tengeri fordult meg a konyhánkban. Ahogy az átlag magyar háztartás, úgy mi sem nagyon vadásztuk ezeket az ételeket. Persze ha egy étterem kínálatában láttuk, természetesen nem óckodtunk elfogyasztani. Aztán megszületett öcsém. Már egészen kis gyerekként tanúbizonyságát tette […]
Egyszerű és nagyszerű- citromos-petrezselymes mártás halhozEgyszerű és nagyszerű- citromos-petrezselymes mártás halhoz
A fagyasztómban mindig bujkál pár szelet hal bevetésre várva. Régen elég elképzelhetetlen volt, hogy ilyesmiket tartsak itthon, de a mióta megismertem a férjem, a konyhámban egyre gyakrabban tűnik fel lazac, tilápia, kagyló és egyéb tengeri herkentyűk. Nem állítom, hogy ezen ételek elkészítésében profi vagyok, de amióta együtt élünk, határozott javulás látható a teljesítményemben. A családom […]